Stap 3 · Medestanders · Who’s with me?!

Ongeacht wie je bent, als je gaat lobbyen heb je medestanders nodig.

Ten eerste omdat lobbyen vaak lang duurt en veel tijd kost. Wil je de lasten een beetje verdelen, kan je het beste samenwerken.

Maar naast deze praktische reden is er een belangrijker reden voor het zoeken naar medestanders. De gemeente is er voor al haar inwoners. Om een beslissing te nemen maken bestuurders en raadsleden een afweging tussen verschillende belangen. De gemeente zal daarom eerder luisteren naar een verhaal dat geldt voor een bredere groep dan voor één enkele inwoner.

Zorg er daarom voor dat je kan laten zien dat jouw verhaal staat voor een groter verhaal. Dat meer mensen hetzelfde probleem ervaren en dat het aan de gemeente is een rol te spelen in de oplossing. Ga dus op zoek naar mensen en organisaties die jouw lobby willen ondersteunen en waar je mee kan samenwerken.Om te laten zien hoeveel mensen er achter jouw verhaal staan kan je een handtekeningenactie beginnen, je kan een oproep plaatsen op facebook of twitter of je organiseert een bijeenkomst of protest.

Carolien de Heer

Het helpt natuurlijk wel als organisaties ook rekening houden met het algemeen belang: je kunt beter inzetten op een hele sector of wijk, dan alleen voor jouw organisatie of achtertuin. In principe gaat de raad over de kaders.

· Carolien de Heer (Pvda-raadslid gemeente Amsterdam)

Zelfbeschikking

Sarah Izat en Milou Deelen bundelden hun krachten en maakte een statement op Internationale Dag voor de Vrede in 2018. De één strijdt voor het recht zich te bedekken, de ander voor het recht zich te ontbloten. Samen strijden ze voor keuzevrijheid.

Stel je lobbyt namens jouw gebedshuis voor meer beveiliging. Dan doe je er goed aan samen te werken met andere gebedshuizen op dit punt of bijvoorbeeld in te zetten op beveiliging van alle gebedshuizen die daar behoefte aan hebben. Maar misschien zijn er nog wel andere partijen die graag extra beveiliging willen in de buurt, bijvoorbeeld buurtbewoners of bedrijven.

We hebben het vaak over jouw verhaal in de toolkit, daarmee bedoelen we niet dat je voor een lobby perse jouw individuele verhaal hoeft te vertellen. Het kan ook gaan om jouw verhaal op basis van een onderzoek dat je hebt gedaan bijvoorbeeld. Mocht je wel willen lobbyen op basis van jouw ervaring, dan kan het heel fijn zijn een aantal medestanders te zoeken die een soortgelijk verhaal kunnen vertellen.

Tofik Dibi

Grote veranderingen beginnen namelijk altijd klein. Het begint bij één persoon of een klein groepje mensen die andere mensen overtuigen. Die kleine groep wordt groot en langzaam luider tot uiteindelijk niemand er meer omheen kan… En al begin je klein met het maken van een Facebook post, er zijn altijd medestanders. Dus verenig je en wees creatief!

· Tofik Dibi – voormalig Kamerlid GroenLinks.